Гинекомастия - www.Endosurg.eu

Ендокринни заболявания и Хирургично лечение
Lawyer
Go to content
Гинекомастия

  Гинекомастията представлява  доброкачествено уголемяване на гърдите при мъжа, предизвикано от разрастване на жлезна тъкан. Заболяването най-често се причинява от промяна в баланса между естрогени и андрогени.  Естрогените предизвикват нарастване на жлезата, докато андрогените предизвикват нейното смаляване. Всяко намаляване на андрогените или повишаване на естрогените предизвиква заболяването гинекомастия.
Честота и Причини:
  Гинекомастията е най-честата причина за прегледи на гърдата при мъжа. То се наблюдава най-често в три възрасти – новородено/ 60 % от момчетата /, пубертет / между 4-69 % от момчетата/ и след 50 год възраст / от 24 до 60 % от мъжете /. В пубертета гинекомастия се среща при момчетата на 10-12 год и обикновено гърдата се възстановява без външни намеси 18 месеца след появата. Появата на гинекомастия при мъже над 17 год не е характерно за заболяването. При възрастните мъже над 50 год гинекомастията е мултифокална / растежа на гърдата започва в повече сектори на жлезата и достига до по – големи размери/. Причината за тази особеност при мъжа е намалената продукция на андрогени в застаряващия организъм.

  • Персистираща пубертетна гинекомастия – 25 % от пациентите
  • Медикаментозно обусловена – 10-25 % от пациентите
  • Чернодробна цироза и недохранване – 8 %
  • Първичен хипогонадизъм  / намаляване на мъжките полови хормони / - 8 %
  • Тумори на тестисите – 3 %
  • Вторичен хипогонадизъм – 2 %
  • Хипертиреоидизъм / повишена продукция на щитовидни хормони / - 1.5 %
  • Хронична Бъбречна Недостатъчност – 1 %

  Диагнозата се поставя след щателно разпитване на болния и обстоен преглед . Така най- бързо може да се прецени степента на нарастване на гърдата и най- вероятната причина. Задължително се изследват хормоните -  тестостерон, LH, Estradiol, Dehydroepiandosterone, TSH и Ft4. Само така може да се установи причината и да се осигури добър следоперативен резултат. Без установяването на етиологията не може да се отхвърлят заболявания като  рак на гърдата при мъжа, дермоидна киста, хипогонадизъм, лимфангиома, хематом, липом, сексуална дисфункция , неврофибром и д.р.

  Лечение:
  Лечението на гинекомастията бива два вида – медикаментозно в леките случай и оперативно при напреднали заболявания. Физиологичната гинекомастия не изисква лечение тя отминава до 18 месеца от появата си. Много важно е заболяването да се диагностицира от лекар специалист и да се направи правилна преценка дали гинекомастията е патологична или физиологична. Патологичната гинекомастия след 12 месец преминава в необратим стадии и тогава лечението е само оперативно. Лекарства като Тамоксифен и Кломифен се приемат само след консултация със специалист.
  При пациентите с  персистираща гинекомастия повече от 12 месеца, както и при тези неповлияващи се от лекарствени препарати  се прибягва дооперативно лечение.  То представлява изрязване на излишната жлезна тъкан и постигане на желания обем на гърдите. Във водещите клиники се използват два метода за лечението на гинекомастия – подкожна мастектомияс разрез около ареолата на гърдата и т.н. Liposuction-assisted mastectomy.  Последната процедура представлява вид липосукция на жлезата, като се използва разрез до 1 см на границата на ареолата. Така се постига максимален естетичен резултат при минимална травма на пациента. Единствения и недостатък е че се прилага при гърди с малък обем. При по големи гърди се прилага подкожната мастектомия. След операцията пациента престоява деня в болница и на другия се изписва независимо от използваната оперативна техника.

Консултант: д-р К. Видинов, дм
Д-р Калин Видинов, дм
Обща хирургия
Гръдна хирургия
Ендокринна хирургия
Тел: 0887597601
e-mail: kalin_vi@hotmail.com
Back to content