Лапароскопска и конвенционална операция на надбъбречните жлези - www.Endosurg.eu

Ендокринни заболявания и Хирургично лечение
Lawyer
Go to content
Лапароскопска и конвенционална хирургия на надбъбречните тумори

  Операциите въпху надбъбречните жлези изискват изключително внимание и подготовка от наблюдаващият ви ендокринен хирург. Трябва да обсъдите всички ваши медицински проблеми с вашия хирург по време на вашата консултация посещение. Може да се наложи провеждането на редица специфични кръвни изследвания, допълнителни тестове или консултация с лекарите от редица специалности в зависимост от вашите медицински проблеми. Освен това, ако  надбъбречната жлеза произвежда излишък от един или повече хормони може да се наложи провеждането на специфична лекарствена подготовка, преди, по време и / или след операцията. Всички надбъбречни операции, независимо от хирургичната техника се извършват под обща анестезия и най-често се нуждаят от най-малко четири нощувки в болницата.
   Има няколко вида операция за отстраняване на надбъбречната жлеза. Най-подходящият подход в крайна сметка ще се определи от:
1) размера на тумора
2) характеристики на пациента (т.е. размера на тялото и формата, медицински състояния, предишни операции и т.н.)
3) с опита и познанията на хирурга.

  Двата основни вида на адреналектомията са отворени(конвенционална) и лапароскопска адреналектомия. Конвенционалната адреналектомия използва голям разрез (обикновеновърху или под гръдния кош). При лапароскопският или минимално инвазивният подход се използват множество малки разрези и камера за отстраняване на надбъбречната жлеза. Лапароскопска техника дава възможност за по-кратки болничен престои, по ниска кръвозагуба, по-малка следоперативна болка и по-бързо възстановяване. Тя се превърна в златен стандарт  при повечето пациенти.  Въпреки това, за много големи тумори и за тумори с висок риск от рак, отворения подход все още се предпочитана.

   Най-честата индикация за лапароскопска операция е едностранна доброкачествена надбъбречната лезия. Това включва инциденталоми, феохромцитома, алдостерон и синдром на Кушинг. Други по-рядко срещани индикации включват надбъбречните кисти, миелолипоми, андроген-секретиращи тумори, ганглионевриномиs и адренален кръвоизлив. Световният опит е показал че лапароскопската адреналектомия крие редица рискове при тумори над 6 см и затова нейното приложение при тях не се препоръчва. Абсолютни противопоказания за нейното прилагане са тумори над 10 см и такива с белези за злокачественост( съмнение за надбъбречен карцином). Дебат все още остава по отношение на полезността на лапароскопската адреналектомия за метастатичен надбъбречната заболяване и адренокортикална карцином. Относителни противопоказания включват болестно затлъстяване, тежко кардиопулмонално заболяване, коагулопатия, и други.

Консултант: д-р К. Видинов, дм
Д-р Калин Видинов, дм
Обща хирургия
Гръдна хирургия
Ендокринна хирургия
Тел: 0887597601
e-mail: kalin_vi@hotmail.com
Back to content