Анестезия и обезболяване - www.Endosurg.eu

Ендокринни заболявания и Хирургично лечение
Lawyer
Go to content
 Главни цели в анестезиологичната практика при ендокринните операции са безопасността и комфортът на пациента преди, по време на операция и в следоперативния период. Операциите на щитовидните, паращитовидните и надбъбречните жлези се извършват с обща анестезия. Модерна и ефикасна тенденция е прилагането на ларингеални и езофагеални маскови анестезиологични техники. Цел на тази практика е избягване на интубационната анестезия – важна особеност в тиреоидната хирургия, където трябва максимално да се щадят всички анатомични структури на говорния апарат. Поради същата причина напоследък някои специалисти спират своя избор на ТИВА (Тотална интравенозна анестезия): високопрецизен метод, при който напълно се избягва поставянето на интубационна тръба, или маска, за пълен комфорт и същевременно проследяване състоянието на говорния и дихателния апарат по време на операция.
  Друга съществена особеност на ендокринните анестезии е съобразяване вида на анестетика с неговото въздействие върху функциите на ендокринните жлези и в частност щитовидната жлеза – необходим е щателен подбор на анестезиологичните средства за цялостно запазване нормалната ендокринна функция на жлезите в следоперативния период.  
  Обезболяването и комфортът са неотменна съставна част от грижите за пациента. В ранния следоперативен период се прилага широк набор от аналгетични, успокояващи средства, антиеметици (лекарства против повръщане) и локални противооточни медикаменти, като същевременно се осъществява постоянен мониторен контрол на всички жизнени функции.


Консултант: Д-р Ю. Стойнов
Д-р Калин Видинов, дм
Обща хирургия
Гръдна хирургия
Ендокринна хирургия
Тел: 0887597601
e-mail: kalin_vi@hotmail.com
Back to content